Competitive play

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
A yard fight on Badlands in een standaard competitief potje.


Major Competitie!
De Scout


Competitief spelen refereert naar het georganiseerde spelen van videospellen met als doen plezier te hebben met een competitie voor ervaren spelers, beoefend teamwork en zelf-verbetering, voornamelijk in een competitie.

Formaat

Zie ook: Standaard competitief formaat

Alle competitieve spellen zijn gebaseerd op de volgende principes:

  • Teamleden zijn gekozen voordat het spel begint.
  • Spelers mogen steam-communicatie gebruiken om snel belangrijke informatie te delen.
  • Beide teams hebben een even groot, vooraf vastgesteld, aantal spelers.

Verder zijn er nog veel verschillen tussen verschillende competities, seizoenen en gemeenschappen. Maar de meeste competitieve TF2 spellen volgen het standaard competitief formaat, welke klassen limieten heeft, 6 spelers per team en speciale instelling die er voor zorgen dat het spel zo eerlijk mogelijk wordt en zo min mogelijk afhankelijk van geluk wordt. De meeste grote TF2 competities en PUG gemeenschappen volgen dit standaard competitief formaat, maar toch heeft elke competitie zo zijn eigen variaties op specifieke regels. Sommige kleinere competities hebben een meer gespecialiseerde formaat, zoals Highlander, waar elk team altijd één van elke klasse gebruikt.

Het meest populaire competitieve spel is zes tegen zes, waar, zoals de naam al zegt, twee teams van zes spelers vechten met als doel zoveel mogelijk punten te veroveren. In Amerika is het eerste team dat vijf controle punten veroverd automatisch de winnaar, er is ook een kleuren-wijziging na de derde ronde; terwijl in Europa het eerste team dat een puntenverschil van vijf of meer krijgt in 30 minuten, de winnaar is.

De competitieve scene is een voorstanden voor 5CP mappen zoals Badlands en Granary. Niet-officiële mappen worden ook gebruikt, zoals Snakewater. Andere map formaten zoals Aanval/Verdediging en Verover de vlag worden regelmatig gebruikt; mappen zoals Gravel Pit en Turbine worden ook gebruikt.

Dynamiek

Hoofdartikel: Competitive dynamics
Zie ook: Category:Competitive/nl

Patronen en protocollen zijn ontstaan uit het competitieve spel zijn unieke formaat en instellingen, wat leid naar gameplay die zich onderscheid van het niet-competitieve spel.

  • Bepaalde dynamieken zijn standaarden geworden in het competitieve spel, één van de bekendste is de roll-out, deze zie je bijna nooit in publieke spellen. Het idee achter een roll-out is om zo snel mogelijk naar het midden te komen door middel van raket- en kleefbomsprongen. Door het inruilen van levens ben je sneller in het midden van de map en heb je dus een betere positie waardoor je team het controle punt makkelijker kan veroveren.
  • ÜberCharges zijn één van de belangrijkste dingen in competitief Team Fortress 2, Medics van beide teams moeten hun ÜberCharge goed in de gaten houden, maar ook de ÜberCharge van de vijandelijke Medic. Dit moet omdat wanneer een team een ÜberCharge heeft, zijn ze minder kwetsbaar om weggeduwd te worden door de tegenstander omdat ze teammaten met lage levens kunnen beschermen door middel van de ÜberCharge.
  • Het team is opgesplitst in kleinere groepen, de combo en de aanvallers. De combo bestaat uit een Medic, Soldier en een Demoman, en de aanvallers bestaan uit de Scouts en de zwerver zweeft tussen de aanvallers en de combo in.

Klassen

Zie ook: Standaard competitief en Category:Classes (competitive)

Klassen worden enigszins anders gebruikt in competitief spel dan in een standaard spel. Hoe kleiner het team, des te beter moet de coördinatie zijn. Klasse limieten en afzien van schildpad-gevoelige mappen zorgen ervoor dat klassen elke keer anders worden gebruikt en voor andere tijden dan in een normaal TF2 spel. Het gebruikelijke, of de standaard setup voor competitieve teams (wordt vaak naar gerefereerd als "Cookie Cutter" setup) is vaak twee Soldiers, één Demoman, twee Scouts en één Medic. Elke andere klasse wordt naar gerefereerd als een nuttigheids klasse. Door de verschillende stijlen van gameplay, is er een artikel voor de competitieve versie van elke klasse (ENGELS!):

Scout
Leaderboard class scout.png
Soldier
Leaderboard class soldier.png
Pyro
Leaderboard class pyro.png
Demoman
Leaderboard class demoman.png
Heavy
Leaderboard class heavy.png
Engineer
Leaderboard class engineer.png
Medic
Leaderboard class medic.png
Sniper
Leaderboard class sniper.png
Spy
Leaderboard class spy.png

Wapen Beperkingen

In sommige competitieve competities gelden wapen beperkingen op bepaalde voorwerpen, deze beperkingen zijn er om het spel zo gebalanceerd mogelijk te houden. Zie Competitieve voorwerpen beperkingen voor een lijst van toegestane wapens in competitief TF2.

Mappen

Het grootste deel van de competitieve spellen wordt gespeeld op een 5-cp push map, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen (voornamelijk Gravel Pit, Turbine, en Viaduct). Op deze mappen geld het standaard formaat en line-up, maar elke map heeft een andere strategie en tactiek. Dit maakt competitief TF2 zo uniek. Je kan er meer over lezen in de onderstaande artikelen (ENGELS!):

Organisaties

Europees of Globaal

Noord-Amerikaans

Europees

Aziatisch

Oceanisch

Per land


Elk van deze competities gebruikt voornamelijk het standaard competitief formaat, maar sommige hosten ook Highlander, 7v7 en 1v1 competities. CommFT en VanillaTF2 zijn bekende portalen waar actuele gebeurtenissen over de competitieve TF2 scene in Noord-Amerika en Europa te vinden zijn. Een andere bekende plaats voor Noord-Amerikaanse competitieve TF2 discssies is GotFrag.

Verder lezen

  • Als je bent geïnteresseerd in de competitieve competities en je weet niet waar je moet beginnen, lees dan even de onderstaande gidsen door:

deze.