Cloak/nl

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


De Spy die zich verhult.
Kiekeboe!
De Spy terwijl die achter mensen sluipt

Verhulling of verhullen, is een kundigheid van de Spy die wordt beïnvloed door het Onzichtbaarheidshorloge, Verhul en Dolk, Doodse Gelijkenis, en Enthousiastelingenuurwerk. Als een Spy zich verhuld zal hij voor een korte periode, de duur hangt van het horloge af, onzichtbaar worden, waardoor hij ongezien door het vijandelijke gebied kan rondlopen, of ontsnappen als hij wordt aangevallen. Let wel op: Een Spy kan niet aanvallen als hij verhuld is.

Algemene Kenmerken

Ook al kan de Spy niet meer aanvallen als hij verhuld is, hij kan nog wel de Disguide Kit gebruiken. Als een Spy zich vermomd terwijl hij verhuld is, zal je geen rook zien, wat je normaal wel ziet als een Spy zich vermomd. Hierdoor kan de Spy zich onzichtbaar vermommen. Als een Spy verhuld is, is hij compleet onzichtbaar voor alle vijanden. De teamgenoten van de Spy zullen wel een teamgekleurde, semi-transparante silhouet om de Spy heen zien. Hierdoor kunnen spelers inschatten of een gebied wordt opgenomen door een vriendelijke Spy, en zo hoeven ze de vriendelijke Spy niet in de weg te zitten

Een gehulde BLU Spy die tegen een RED Sniper aannbotst.

Als je een gehulde Spy schade doet, of tegen een gehulde Spy aanbotsts zal er een teamgekleurde silhouet om hem heen komen, welke zichtbaar is voor alle spelers. De Spy zal voor 0.5 seconde langer zichtbaar blijven als hij de Sahaarse Spy set draagt. Als een Spy gebruik maakt van het verminderde schade effect van de Doodse Gelijkenis, zal een botsing of schade geen silhouet achterlaten.

Gehulde Spies zullen geen geluid maken, zoals geautomatiseerde stem-antwoorden (bijv.: een gil als je wordt beschoten) of het geluid van voetstappen. Stem-commando's kunnen nog steeds worden gebruikt, en sommige antwoorden zullen ook gewoon gezegd worden. Natuurlijke effecten zoals hoed deeltjes worden ook verborgen. Als een gehulde Spy wordt geraakt met een wapen dat visuele effecten afgeeft, zoals Jarate, Maffe Melk, bloeden, en vuur zullen de effecten wel te zien zijn, waardoor de verhulling waardeloos wordt. Evenzo, als een Spy uit het water komt zal er water van de Spy afdruppelen, zelfs als hij verhuld is. En als een Spy van een bepaalde hoogte valt terwijl hij verhuld is, kan dit ook bloed opleveren, evenals een harde knal.

Als een Spy zichzelf onthuld zal het een uniek geluid maken en je zult duidelijk een team-gekleurde silhouet zien, ook al is de Spy vermomt, voordat hij zichtbaar wordt. Hierdoor moet een Spy extra voorzichtig zijn en zichzelf alleen onthullen als er geen vijanden in de buurt zijn.

Elk horloge zal een verhullings meter laten zien die alleen door de speler zelf kan worden gezien. Deze meter is ook zichtbaar in de HUD.

Een Spy kan zichzelf pas na 0.5 seconde na een poging om iemand een rugsteek te geven, vermommen, De Spy kan zichzelf wel meteen verhullen na het plaatsen van een Sapper of na het schieten met zijn primaire wapen.

Strategie

Het Onzichtbaarheidshorloge is het standaard horloge van de Spy.
Zie ook: Spy strategy/nl

De natuur en strategie voor het verhullen verschild per horloge. Bovendien kan het vijandige team zijn gedrag aanpassen om zichzelf tegen een bepaald soort horloge te beschermen. Een Spy moet dus goed zijn met elk soort horloge, en moet zijn speelstijl kunnen aanpassen.

Onzichtbaarheidshorloge

Hoofdartikel: Invisibility Watch/nl

Met het Onzichtbaarheidshorloge, het standaardhorloge voor de Spy, en de Enthousiastelingenuurwerk, een promotie voorwerp wat een variatie voor het standaardhorloge is, kan de Spy zich maximaal 9 seconden verhullen, in deze tijd kan de Spy door de vijandelijke linie lopen, door het zicht van een Sentry Gun, of weg van een aanvaller terwijl de Spy volledig onzichtbaar is. Als de Spy munitie oppakt, in de vorm van dozen of wapens van de grond, zal de verhullingsmeter stijgen, zelfs als de Spy onzichtbaar is. Hierdoor kan een Spy dus langer onzichtbaar blijven. Daarom is de opmaak van de map en de locatie van munitie erg belangrijk voor een Spy die langer onzichtbaar wilt blijven. Dispensers op beide teams zullen de verhullingsmeter ook vullen, dit kan ook als de Spy verhuld is. Let wel op dat vijandelijke Dispenser de goede vermomming vereist, en dat er een grote kans is om tegen een vijandelijke Engineer te botsen.

Onthullen zal een zacht 'woesj' geluid produceren die kan worden gehoord door andere spelers in de buurt. Ervaren Spies zullen dus in een afgelegen locatie onthullen, bij voorkeur met de juiste vermomming, om zo te voorkomen dat vijanden voor je zullen zoeken omdat ze je hebben gezien of gehoord. Als je de Sahaarse Spy set gebruikt, zul je minder geluid produceren.

Als een Spy verhuld is, is zijn loopsnelheid hetzelfde als de klasse als wie die vermomd is zou zijn.

De grootste vijand van de verhulling is de Pyro. Als je, terwijl je verhuld bent, in de fik wordt gestoken, zal je zichtbaar blijven met team-gekleurd vuur. Spies moeten Pyro's dus altijd ontwijken, vooral als ze verhuld zijn. Als je tegen een Pyro aanbotst, kan die gaan Spychecken waardoor het moeilijk is om ongedeerd te ontsnappen

Doodse Gelijkenis

De Doodse Gelijkenis laat de Spy zijn eigen dood simuleren.
Hoofdartikel: Dead Ringer/nl

De Doodse Gelijkenis heeft een unieke manier van verhullen. Dit horloge verhult je niet als je de goede knop klikt, maar hij laat alleen de Doodse Gelijkenis zien in het scherm van de speler, de Doodse Gelijkenis is dan klaar om gebruikt te worden. De volgende keer als een Spy dan schade krijgt, door vijanden of via het level, zal er een nep lichaam op de grond vallen, en een neppe moord zal in de doodslijst verschijnen. De Spy wordt dan gelijk verhuld voor 6.5 seconde. Tijdens deze verhulling zal de schade die de speler krijgt verminderen met 90%, en de Spy zal niet knipperen als hij tegen vijanden aanbotst.

Het lichaam dat neervalt hangt af van de vermomming. Als de Spy met een vriendelijke vermomming zijn dood in scene zet, zal de vijand niet weten dat er een Spy hun terrein binnen loopt. Het is wel belangrijk om te weten dat de ragdoll soms wat bugged en ervaren spelers kunnen instaat zijn om het verschil te merken met echte en neppe lichamen. Verder is het activeren van de Doodse Gelijkenis meteen nadat je wordt aangevallen vaak heel verdacht. Het kan dus slim zijn om een paar seconde te wachten voordat je de Doodse Gelijkenis activeert om een meer overtuigende dood in scene te zetten. Dit is natuurlijk niet het geval als je wordt aangevallen door Snipers, Kleefbommen of een voltreffers.

Spies met de Doodse Gelijkenis kunnen ook munitie oppakken en Dispensers gebruiken om hun verhullingsmeter sneller te vullen, maar hij vult minder snel dan de Onzichtbaarheidshorloge. Als een Spy langer da 6.5 seconden is verhuld, zal hij gaan knipperen als hij in contact komt met vijanden, net als andere horloges. Daarom is het net zo gevaarlijk om door de map te rennen met een Doodse Gelijkenis als met het standaardhorloge. Een level 3 Dispenser kan de verhullingsmeter wel in enkele seconden vullen, waardoor de Spy zijn verhulling vaker kan gebruiken als hij bij het nest van een Engineer is

Het grote nadeel van dit horloge is het harde geluid dat je hoort als je jezelf onthuld. Dit geluid kan echter wel tenietgedaan worden met de Sahaarse Spy Set, wat er voor zorgt dat het geluid sterk verminderd. Spelers moeten door dit geluid erg voorzichtig zijn met onthullen. Als een Doodse Gelijkenis gehoord wordt door een vijand, kan hij zijn teamgenoten waarschuwen en dan kunnen ze het hele gebied afzoeken totdat ze je hebben gevonden. Ook omdat het lang duurt om de verhullingsmeter te vullen zonder munitie dozen of Dispensers, is het aangeraden om ver weg van vijanden te onthullen.

Als de Doodse Gelijkenis is geactiveerd, kan deen Spy nog steeds in de fik worden gezet door een Pyro. De vermindering in schade geeft de speler wel de kans om water te zoeken en zichzelf te blussen. Veel Pyro's zullen je blijven volgen tot ze je dood hebben, wat ontsnappen een stuk moeilijker maakt. Als een Pyro je zoekt buiten het water, is het aangeraden om verhuld in het water te blijven zitten totdat hij de Pyro weg is. Maar een Pyro in het zicht van een vriendelijke Sentry Gun lokken kan ervoor zorgen dat je van de Pyro wint.

De lengte van de verhulling kan een goede manier zijn om teamgenoten te beschermen van projectielen, of om vijanden te blokkeren. Met een schadevermindering van 90% kan de speler een Übercharge tegenhouden, of de schade ervan opnemen om zijn teamgenoten te redden.

Naast het normale verhullen kan de Doodse Gelijkenis ook voor waanzin zorgen. Zo kan je een dood duidelijk in scene zetten, waardoor de vijand een tijd bezig zal zijn met Spychecken, soms kan je er zelfs voor zorgen om een Medic zijn ÜberCharge vervroegd te gebruiken om zijn teamgenoten van een ruggensteek te beschermen. Hierdoor kunnen jou teamgenoten het doel van het potje voltooien of wachten tot de ÜberCharge van de vijand voorbij is.

Verhul en Dolk

De Verhul en Dolk's batterij kan opgeladen door stil te staan of te onthullen.
Hoofdartikel: Cloak and Dagger/nl

De Verhul en Dolk is een alternatief voor het standaardhorloge. De verhulling zal 6.2 seconden duren als de Spy rent, en kan NIET worden verlengd door middel van munitie. In plaats daarvan zal de verhullingsmeter opladen als de speler stilstaat (terwijl verhuld) of als hij onthuld.

Hierdoor zal de Spy een groot deel van het potje stilstaan, en dozen en hoeken in het vijandelijke deel van de map zijn goede plekken om je te verstoppen. Terwijl je je verstopt kan je informatie over het team doorgeven aan je team. Verder kunnen deze gebieden dienen als wachtplaats om de vijand een ruggensteek te geven, of om gebouwen te sappen. Als een Spy deze snelle sluipmoorden heeft uitgevoerd kan hij ongezien terug naar dezelfde plek om zijn volgende argeloze vijand uit te schakelen. Dit is een goede manier om drukke gebieden op te ruimen, omdat de vijand een andere route zal gebruiken als hij steeds op dezelfde plek wordt vermoord. Maar de vijand kan een Pyro sturen om de Spy op te ruimen; als dit gebeurd zul je snel een andere plek moeten zoeken om je te verstoppen.

Als de verhullingsmeter leeg is, zal de Spy een duidelijke rand om zich heen hebben, dezelfde rand die je ziet als je tegen een vijand aanbotst. maar alss je stilstaat met de Verhul en Dolk zul je weer volledig onzichtbaar worden, en zal je verhullingsmeter ook bijvullen. Als je kruipt zal je verhullingsmeter langzamer dalen, maar je beweegt ook langzamer. De verhullingsmeter daalt langzamer omdat de verhullingsmeter zakt per afstand die je aflegt.


Gerelateerde prestaties

Hoofdartikel: Achievements/nl

Leaderboard class pyro.png Pyro

Spontane ontbranding
Spontane ontbranding
Steek 10 verhulde Spy's in de brand.


Leaderboard class demoman.png Demoman

McHakblok
McHakblok
Onthoofd een verhulde Spy.


Leaderboard class heavy.png Heavy

Spionistisch materialisme
Spionistisch materialisme
Dood of help 10 verhulde Spy's te doden.


Leaderboard class engineer.png Engineer

Zoekmachine
Zoekmachine
Dood 3 vermomde Spy's met een sentrygun die door jouw Wrangler wordt bestuurd.


Leaderboard class sniper.png Sniper

Dekseltje eraf
Dekseltje eraf
Gebruik Jarate om een verhulde Spy uit zijn verhulling te toveren.


Onzichtbaar schot
Onzichtbaar schot
Dood een volledig onzichtbare Spy met één schot.


Leaderboard class spy.png Spy

Brandgevaar
Brandgevaar
Overleef 30 seconden nadat je tijdens je verhulling in de brand bent gestoken.


Spionnenonderonsje
Spionnenonderonsje
Verhul jezelf en loop tegen een vijandelijke verhulde Spy op.Updateverleden

9 oktober 2007-patch

 • Spies kunnen hun Revolver niet meer herladen als ze verhuld zijn.

25 oktober 2007-patch

 • De bug dat je niet zal knipperen als je automatisch onthuld doordat je verhullingsmeter laag is, is verholpen.

20 december 2007-patch

 • De bug dat je bij het first-person toeschouwer aanzicht niet de goede waarde van de verhullingsmeter zag is verholpen.

21 december 2007-patch

 • De bug dat verhulde of vermomde Spies hun prestaties aan iedereen laten zien is verholpen.

31 december 2007-patch

 • Een verduisterde render instelling die verhulde Spies er helemaal zwart zou laten zien is verholpen.

29 april 2008-patch (Gold Rush Update)

 • Teleporter effecten worden niet meer op verhulde of vermomde Spies getoond.

11 december 2008-patch

 • Spies kunnen hun verhullingsmeter vullen door munitie op te pakken of levenskasten te bezoeken.

15 december 2008-patch

 • Een bug dat overgenezing effecten op vermomde of verhulde Spies er verkeerd uitzag, is verholpen.

28 januari 2009-patch

 • Een bug dat verhulde Spies een straal-effect over zich heen hadden als ze naast een Dispenser stonden, is verholpen.

2 februari 2009-patch

 • Verhulde Spies kunnen de vlag niet meer oppakken.

8 juni 2009-patch

 • Een bug dat Spies zichzelf meteen konden verhullen na het wisselen van een wapen, is verholpen.

13 augustus 2009-patch

 • Verhulde Spies zullen hun mes niet meer verhogen.

7 mei 2010-patch

 • Een bug dat spelers verhulde Spies konden zien terwijl ze volledig onzichtbaar zouden moeten zijn, is verholpen.

19 mei 2010-patch

 • Een bug dat een Spy een bespotting kon doen, en zichzelf op hetzelfde moment kon verhullen, is verholpen.

Trivia

 • Verhullingen zijn door de Australiërs uitgevonden, dit was iets voor 1850.[1]

Zie ook