Joukkuestrategia

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search


Tuo oli uskomaton tappopuuska... toiselta joukkueelta!
Soldier huonosta joukkuestrategiasta

Team Fortress 2:ssa on vaikeaa taistella vihollisjoukkuetta vastaan, jos kaikki työskentelevät yksin, ja erityisen mahdotonta aivan yksin. Toisten joukkueesi hahmoluokkien kanssa työskentely on onnistumisen tärkeä osa. Tämä artikkeli on suunniteltu auttamaan sinua ja joukkuettasi voiton saavuttamisessa. Oman pelaamisesi parantamiseen katso Strategia. Karttoihin erikoistuneita strategioita varten katso karttojen omia sivuja.

Yleinen Strategia

Kommunikaatio

Pikkukartan puutteen vuoksi, ja koska Team Fortress on hahmoluokkiin perustuva peli, kommunikaatio ja yhteistyö ovat aina tärkeä elementti voiton saavuttamisessa. Koordinaatio joukkueen pelaajien kesken ja oikea hahmoluokkien tasapaino johtavat aina joukkuetta voittoa kohti. Jopa taitotasoista riippumatta kommunikaatio on tärkein opittava ominaisuus. Joko teamspeakin tai pelinsisäisen puhechatin kautta hyvän kommunikaation ja synkronoinnin omaava joukkue voi voittaa taitavia pelaajia, joilla ei ole yhteistyötä. Toimiva joukkueen kommunikaatio ja koordinatio ovat erityisen kaivattuja pelin kilpailuhenkisimmissä osissa.

Äänikomennot ja tekstichat ovat hyvin käytännöllisiä viestintätapoja, mutta koska monet pelinsisäiset äänet ja hahmon sijainti voivat vaikuttaa siihen, voiko joukkuetoveri kuulla äänikomennon, ja jotkin pelaajat eivät kiinnitä huomiota tekstichatiin, mikrofoni on aina luotettavampi tapa kommunikoida joukkueesi kanssa. Esimerkiksi elintärkeää tietoa kuten vihollisen Spyn sijainti ja naamio, vihollisen Tykkitornien ja tahmapommiansojen sijainti sekä (vihollisen tai joukkueen) hyökkäysten ja Ylilatauksen ajoitusta ei yksinkertaisesti voida ilmoittaa yhtä helposti ilman puhechatin käyttöä.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että jotkin palvelimet käyttävät AllTalk-ominaisuutta, joka antaa jokaisen pelaajan palvelimella kuunnella kaikkia, myös vihollisjoukkuetta. Sellaisissa tilanteissa voi joskus olla parasta käyttää joukkuetekstitchattiä tärkeämmän tiedon kanssa, sillä sen jakaminen puhechatillä voi saada vihollisjoukkueen valmistautumaan vastaamaan hyökkäyksiinne. AllTalk on yleisesti päällä joillain julkisilla palvelimilla, joilla peliä pelataan enemmänkin sosiaalista kanssakäymistä kuin kilpailua silmällä pitäen, joukkueesta riippumatta.

Joukkuekokoonpano

Team Fortress 2 on hahmoluokkapohjainen tiimityöpeli, jossa joukkueen pelaajien tarvitsee tavallisesti toimia yhdessä ja koordinoida jossain määrin saavuttaakseen voiton. Yhdeksällä eri hahmoluokalla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa sekä omanlaisensa pelityylit, jotka perustuvat vahvuuksien maksimointiin ja heikkouksien minimointiin. Yhdenkään pelaajan on kuitenkin mahdotonta täysin kompensoida hahmoluokkansa heikkouksia, oli hän miten taitava tahansa. Pelaaja voi olla vähemmän taitava kuin toinen, mutta voi silti voittaa kohtaamisen, jossa hänen senhetkisellä hahmoluokallaan on etulyöntiasema (kuten vähemmän taitava Pyro voittaessaan taitavan Spyn). Tämä tekee hahmoluokan valinnasta hyvin tärkeän, palkitsee pelaajaa eri hahmoluokkien oppimisesta, ja samaan aikaan se tekee yhteistyöstä yhtä tärkeää. Sen voisi rinnastaa hyvin monimutkaiseen versioon kivestä, paperista ja saksista.

Monien uusien pelaajien virhe on ajatella Team Fortress 2:ta ilman joukkueominaisuutta, sen sijaan keskittyen pitämiinsä hahmoluokkiin ja ajatellen strategiaa vain yksi-vastaan-yksi -taistelujen ketjuna. Useimmat taistelutilanteet Team Fortress 2:ssa ovat kuitenkin pelaajaryhmien välillä, jotka koostuvat useista eri hahmoluokista. Siksi onnistuakseen täytyy ajatella ja toimia joukkueena, ei yksilönä. Tähän kuuluu sekä oman joukkueen että vihollisjoukkueen muodostavista hahmoluokista, eli joukkueiden kokoonpanoista, perillä oleminen.On usein mahdollista saada etu omaamalla useita vastajoukkueen hahmoluokkia torjuvia hamoluokkia pelaavia pelaajia (esimerkiksi käyttämällä Demoman ja Medic-komboja, vastaamaan joukkueeseen, jolla on monta Engineeriä ja siten liikaa Tykkitorneja). On kuitenkin tärkeää olla liioittelematta ja saada liikaa pelaajia vaihtamaan hahmoluokkia (esim. joukkueella on ongelmia liian monen Spyn kanssa, joten monet vaihtavat Pyroon. Tämä voisi johtaa joukkueen heikentymiseen vaihtamisessa menetettyjen hahmoluokkien kautta). On parempi tarkistaa ajoittain pistelista ja joukkueesi senhetkiset hahmoluokat, sekä suositella muutoksia sen mukaan, mutta sinun täytyy myös olla valmis vaihtamaan hahmoluokkaa itse jos tilanne sitä vaatii.

Harjoitus

On tärkeää olla hyvä muutamassa hahmoluokassa yhden sijasta. Tunne hahmoluokkiesi vahvuudet ja heikkoudet, jotta voit tehdä oikeita päätöksiä siitä, milloin sinun tulisi vaihtaa hahmoluokkaa. On myös tärkeää tietää jokaisen hahmoluokan eri roolit, esim. joukkueesi ainoan Engineerin pyytäminen vaihtamaan Mediciksi, jotta joukkueesi voi kaapata vihollisen tiedustelusalkun ei olisi hyvä idea, sillä on yhtä tärkeää kaapata ja puolustaa teidustelutietoja lipunryöstökartalla. Yleensä sen sijaan, että sanoisit "voisiko joku olla Medic", sinun olisi parempi vaihtaa Mediciksi itse ja täyttää se tarve, niin kauan kuin et ole jo itse pelaamassa elintärkeää roolia.

Hahmoluokat

Team Fortress 2:n pelattavuuden sydämen muodostavat sen yhdeksän hahmoluokkaa ja miten ne käyttäytyvät vihollisten ja tovereidensa kanssa. Vaikka pelaat vain yhtä tai kahta niistä säännöllisesti, on silti äärimmäisen hyödyllistä oppia jokaisen hahmoluokan roolista pelin kokonaisnäkökulmasta. Jokaisella hahmoluokalla on omanlaisiaan ominaisuuksia, jotka säätävät niiden vahvuudet ja heikkoudet: terveys, nopeus, aseistus ja muita synnynnäisiä taitoja kuten terveyden palautuminen tai kyky Kaksoishyppyyn. Tämä osio jakaa hahmoluokat ryhmiin, ja sen tarkoitus on kiinnittää huomiota miten eri hahmoluokat voivat toimia yhdessä tullakseen tehokkaammiksi ryhmissä kuin jos ne työskentelisivät yksin. HUOMAA: tämä ryhmittely on erilainen kuin Valven "viralliset" hahmoluokkien roolit: Hyökkäys, Puolustus ja Tuki, ja sen tarkoitus on kiinnittää huomiota strategisiin ja pelityylien samankaltaisuuksiin mielivaltaisen "teeman" sijaan.

Ryhmä 1 - Perustaistelijat

 • Rooli Joukkueessa: Nämä hahmoluokat muodostavat suurimman osan useimmista joukkueista ja osallistuvat eniten taisteluihin, varsinkin etulinjassa. Tämän ryhmän jäsenet ovat useimmiten vastuussa hyökkäyksen johdosta tai tavoitteiden valtauksesta. Heidän tulisi pelata niin aggressiivisesti kuin tilanne vain antaa. Heidän onnistumisensa mitataan usein tappojen määrässä ja aiheutetussa vahingossa ennen kuolemaa. Tämän ryhmän jäsenet pystyvät tavallisesti pärjäämään yksi-vastaan-yksi -tilanteissa toisia hahmoluokkia vastaan; joukkue, joka koostuu vain ryhmän 1 hahmoluokista olisi hyvin vaikuttava joukkue ja voi usein pärjätä hyvin lyhyillä aikaväleillä, mutta sillä voisi olla vaikeuksia murtaa tiukkoja puolustuksia ja se voisi törmätä hankaluuksiin pitempään kestävissä tulitaisteluissa, joten apu ryhmistä 2 ja 3 on tarpeellista. Yksi tämän ryhmän hahmoluokkien tärkeimmistä rooleista on toisten hahmoluokkien, erityisesti huonommin aseistetun tuen, suojelu. Medicien ja Engineerien tulee pysyä hengissä mahdollisimman kauan hyödyttääkseen joukkuetta täysin, ja he tarvitsevat suojelua ryhmien 1 ja 3 vihollisilta, jotka erityisen usein suuntaavat hyökkäyksensä heihin. Engineerit rakentavat ja huoltavat rakennuksia, jotka auttavat koko joukkuetta, joten niitä tulisi pitää "julkisena omaisuutena", ja suojella kaikkien hahmoluokkien toimesta, varsinkin Pyrojen. Auttaaksesi tukihahmoluokkia vieläkin enemmän, on tärkeää jättää heille mahdollisimman paljon Ammus- ja Terveyspakkauksia. Jopa ryhmän 3 Salamurhaajat, Sniper ja Spy, ovat riippuvaisia ryhmän 1 etulinjan taistelijoista suojan antamisessa ja vihollisjoukkueen häritsemisessä kun he siirtyvät asemaan, josta eliminoida tärkeitä kohteita. Heidän työstään tulee paljon hankalampaa, jos raskaampia hahmoluokkia ei ole vihollisia häiritsemässä.

Tykistö

Soldier ja Demoman, joukkueen tykistö.
 • Vahvuudet: Molemmilla näistä hahmoluokista on korkea kantama, sinnikkyys, liikkuvuus ja kyky vahingon tuottamiseen. Heillä on samantapaisia räjähdeaseita, kuten Raketinheitin ja Kranaatinheitin. Raketinheitin, Tahmapomminheitin ja Kranaatinheitin ampuvat paljon vahinkoa tekeviä ammuksia, jotka tekevät vahinkoa suurella vaikutusalueella usealle viholliselle samaan aikaan. Sen lisäksi nämä aseet ovat ainoita koko pelissä, joilla on kyky epäsuoraan tulitukseen. Ne pystyvät vahingoittamaan ja tappamaan ilman näköyhteyttä kohteeseen. Tämä yhdistettynä kykyyn "ampua ja unohtaa" antaa Soldierin ja Demomanin käyttää suojaa parantaakseen jo merkittävää voimaansa erinomaisesti. He myös kunnostautuvat Vartiotykkiasemien tuhoamisessa siitä syystä, että molemmat voivat hyökätä turvalliselta etäisyydeltä ja vahingoittaa samaan aikaan useita rakennuksia sekä niitä korjaavia Engineerejä. Molemmilla hahmoluokilla on mahdollisuus kuluttaa osa terveydestään suorittaakseen räjähdehyppyjä, joilla voi taittaa valtavia vaaka- ja pystysuoria matkoja nopeasti, antaen heidän tehdä yllättäviä ja tuhoisia hyökkäyksiä odottamattomista suunnista, tai paeta hankalista tilanteista.
 • Heikkoudet: Vaikka tykistöhahmoluokilla ei ole erityisen selkeitä heikkouksia, heidän aseillaan on myös joitain huonoja puolia. Soldier ja Demoman voivat helposti vahingoittaa ja tappaa itsensä tulittaessaan lähietäisyydellä olevia vastustajia. Tärkeintä kuitenkin on, että kaikilla heidän räjähdeaseistaan on rajoitetut lipaskoot ja pitkähköt latausajat. Lataamisen hallinta on tärkeä taito pelattaessa tykistöhahmoluokkia. Jos on taipuvainen olemaan vastuuton räjähdeaseidensa kanssa, lopputuloksena voi olla kuolema. Lataamisen tarve voi usein tehdä sijaintien puolustamisesta jatkuvaa vihollisten virtaa vastaan hankalaa ilman tukea. On tärkeää huomata, että koska räjähteiden lento kestää, ne voidaan helposti väistää. Tästä tulee entistäkin ongelmallisempaa keskipitkästä pitkälle matkalle ketteriä ja taitavia vihollisia vastaan riippumatta siitä, miten hyvin ammukset tähdättiin laukaistaessa.
 • Rooli Joukkueessa: Valtavien vahinkomäärien tekeminen keskipitkällä matkalla, pakottaen vihollisia suojasta ja syvään juurtuneista Vartiotykkiasemista ja rangaisten vihollisia, jotka ovat tiiviisti toistensa lähellä ovat näiden hahmoluokkien tärkeitä ominaisuuksia. Heidän roolinsa on jatkuva vahinko missä tahansa tilanteessa. Jos et pysty tuottamaan tarpeeksi häirintätulta, vihollisjoukkue voi kuitenkin nujertaa joukkueesi. Tämän lisäksi Soldierin ja Demomanin päävahvuus on heidän hyödynnettävissä olevien heikkouksien puutteensa.

Lähitaistelijat

 • Luonteenpiirteet: Nämä hahmoluokat ovat paljon muita parempia lähitaistelussa, jossa he voivat helposti saada etulyöntiaseman useimmissa taistelutilanteissa pahamaineisella nopeudella ja joustavuudella. Heillä on erityisesti selkeämmät vahvuudet lähitaistelutilanteissa, mutta myös selkeämmät heikkoudet kuin tykistöhahmoluokilla. Heillä on enemmän erikoistuneita rooleja kuin muilla hahmoluokilla, kuten Spyiden etsiminen ja kohteiden kaappaaminen. Heavyllä on enemmän terveyttä kuin millään muulla hahmoluokalla, mutta vähiten liikkuvuutta, erityisesti hyökätessä. Pyro on tuhoisa lähietäisyydeltä, mikä korostuu jos hän ilmaantuu yllättäen, mutta hän voi saada aikaan vain vähän vahinkoa keskipitkällä ja pitkällä matkalla. Scout sen sijaan on nopein ja ketterin hahmoluokka, mutta hänellä on vähiten terveyttä ryhmän 1 hahmoluokista, ja jos hän käyttää Nukkumattia, hänen perusterveytensä on vain 110 terveyspistettä. Kaikki kolme tämän ryhmän hahmoluokkaa voivat tehdä valtavia määriä vahinkoa ajan mittaan. Niin tehdäkseen heidän tulee kuitenkin useimmiten olla lähietäisyydellä ja näköyhteydessä viholliseen. Tämä puolestaan tarkoittaa, että he usein ottavat yhtä paljon vahinkoa kuin heitä päin ammutaan, mikä vaatii heitä luottamaan koukkaamiseen ja väijytyksiin vähentääkseen ottamaansa vahinkoa. Mieluiten tämä saavutettaisiin Engineerien ja Medicien avulla. Riippuvuus näköyhteydestä hyökätessä myös tekee tästä ryhmästä paljon tykistöhahmoluokkia heikomman Vartiotykkejä vastaan. Pyro on joukkueen tehokkain hahmoluokka Spyiden etsimisessä. Hän pystyy paljastamaan sekä näkymättömiä että naamioituneita Spyita helposti, ja auttamaan Tyhjentäjien poistossa. Pyro ja Heavy ovat omalaatuisia siten, että heidän Ensisijaiset aseensa, Liekinheitin ja Konekivääri, eivät vaadi lataamista ja voivat tulittaa pysähtymättä, kunnes niiden ammukset loppuvat. Tämä antaa heidän huolehtia arvokkaan häirintätulen antamisesta joukkueelle pitkittyneissä tulitaisteluissa, joissa vihollisia virtaa jatkuvasti. Tämä tekee heistä myös erittäin hyviä mahdollisia Ylilatauksien saajia johtuen siitä, että he voivat käyttää koko haavoittumatomuuden ajan täysin.
 • Rooli Joukkueessa: Tämän ryhmän hahmoluokilla on eniten vaikeuksia vihollisten Vartiotykkiaemien kanssa. Joukkueilla, jotka turvautuvat liikaa näihin hahmoluokkiin, on usein hankaluuksia "kilpikonnataktiikkaan" luottavan vihollisen — joka puolustaa aluetta liioittelevalla määrällä Vartiotykkejä — voittamisessa. Kun vihollisen Vartiotykit on tuhottu, he voivat vapaasti siirtyä vihollisen alueelle ja tehdä tuhojaan. Tämä ryhmä on hyvä tukihahmoluokkien suojelussa ja avustamisessa. Pyrot toimivat hyvin Engineerien kanssa, ja sekä Pyrot että Heavyt tulevat hyvin toimeen Medicien kanssa. Tämä ryhmä on erinomainen sellaisten vihollisjoukkueiden rankaisemisessa, joilla ei ole tarpeeksi ryhmän 2 hahmoluokkia parantamassa joukkuettaan ja rajoittamassa vihollistensa liikettä Vartiotykeillä. Ilman tarpeeksi parantamista tuli voi tehdä valtavat määrät vahinkoa palamisen kautta, ja Heavien sekä Scoutien luotiaseita ei voida väistää, jos niiden käyttäjä on hyvä tähtäämään. Nämä aseet voivat nopeasti jäytää vihollisen terveyttä ja saada heidän joukkueensa polvilleen. Lopuksi kaikki kolme tämän ryhmän hahmoluokkaa ovat erittäin tehokkaita erilaisten kohteiden hallinnassa ja valtauksessa. Heavyllä on tarpeeksi terveyttä ja tulivoimaa tiedustelusalkkujen, valtauspisteiden ja kärryjen puolustamiseen, samalla kun antavat häirintätulta; Pyroilla on omalaatuisia taitoja Spyiden poissa pitämiseen kohteista ja fyysisesti estää vihollisia valtaamasta niitä puhaltamalla heitä kauemmas ilmapuhalluksen avulla; Scout voi käyttää luonnollista nopeuttaan ja erinomaista valtaustehokkuuttaan saavuttaakseen tavoitteita nopeammin kuin mikään muu hahmoluokka. Vaikka Soldierit ja Demomanit ovat yleensä joukkueen "selkäranka", ripaus lähitaisteluhahmoluokkia voi auttaa heitä puolustamaan, vastaamaan odottamattomiin uhkiin, valtaamaan kohteita ja tekemään tuhoisa, koordinoitu isku kun sen aika koittaa.

Ryhmä 2 - Tukijoukkue

 • Luonteenpiirteet: Ollessaan selkeästikin joukkuepainotteisimmat hahmoluokat, Engineer ja Medic ovat tärkeimmät hahmoluokat luotettavan parantamisen järjestämisessä joukkueelleen, mikä vähentää tappioita suuresti. Jo pelkästään tästä syystä melkein mikä tahansa yhtä suurempi joukkue millä tahansa kartalla hyötyy ainakin yhdestä tukihahmoluokasta. Tukihahmoluokkien hyöty kuitenkin kasvaa joukkueen koon kasvaessa. Heillä ei juurikaan ole omia taistelukykyjä, vain vähän terveyttä (125-150), perustason liikkuvuus ja heikko pitkän kantaman aseistus. Siksi he todennäköisimmin avustavat joukkuettaan tukikykyjensä avulla. Nämä taidot ovat erittäin voimakkaita ja niillä on valtava vaikutus otteluun. Medicit ja Engineerit ovat paljon enemmän kuin vain Ammus- ja Terveyspakkauksia toisille hahmoluokille. Engineerin tukikyvyt ovat hänen rakennuksiensa muodossa, kun taas Medicin ovat kyky yliparantaa useita hahmoluokkia sekä pelin suunnan kääntämiseen pystyvä Ylilataus. Molemmilta hahmoluokilta kuluu aikaa saada nämä ominaisuudet valmiiksi. Sekä Ylilataukset että täysin päivitetyt rakennukset voivat viedä aikaa saada täyteen potentiaaliinsa, usein minuutin tai useamman. Niinkin nopeatempoisessa pelissä kuin Team Fortress 2, se on pieni ikuisuus. Monessa pelityypissä on valmisteluvaihe tukihahmoluokille, jotta he voivat osallistua tehtävään täydellä voimalla heti alusta. Hyvät Engineerit ja Medicit tekevät kaikkensa nopeuttaakseen Ylilatauksiensa ja rakennustensa valmistumista. Medicin ja Engineerin pitkät valmisteluajat tekevät heidän onnistumisensa mittariksi sen, miten kauan he selviävät hengissä tappojen sijaan. Molempien hahmoluokkien tulee pelata hyvin varoen, vältellen kuolemaa ja selviytyäkseen tarpeeksi kauan antaakseen täydet kykynsä joukkueensa käyttöön. Tukihahmoluokka joka kuolee kriittisellä hetkellä voi maksaa joukkueelleen voiton.
 • Rooli Joukkueessa: Joukkuetovereiden parantaminen, ammusten täydentäminen, tappioiden vähentäminen ja joukkuetovereiden auttaminen asemien pitämisessä jatkuvan paineen alaisena, tai jatkuvan paineen luomisessa ovat useita niistä tavoitteista, joihin tukihahmoluokan tulee pyrkiä. Joukkue jossa on ryhmän 2 hahmoluokkia, jotka pysyvät elossa, pystyy melkein aina kestämään vihollisiaan kauemmin ilman ongelmaa. Vartiotykit ja yliparannetut/Yliladatut joukkuetoverit ovat erittäin hyviä kohtitulevan vahingon kestämisessä. Yliparantamisessa taitava Medic voi helposti korottaa usean joukkuetoverin terveyttä 50%, mikä voi olla voittoon johtava etu. Tukea annetaan kaikille joukkuetovereille, mutta on tehokkainta annettaessa ryhmän 1 perustaistelijoille, jotka yleensä ottavat vastaan vihollisten hyökkäysten suurimman voiman, kuolisivat useimmin ja joiden tulee palata taisteluun pian uudelleensyntymisen jälkeen. Saman joukkueen Medicit ja Engineerit voivat tukea myös toisiaan varsin tehokkaasti, ja heidän tulisi tehdä niin milloin heillä vain on tilaisuus. Esimerkiksi Medicit voivat parantaa toisia Medicejä tai Engineerejä heidän ollessaan raskaan tulen alaisina, kun taas Engineerit voivat korjata, rakentaa tai päivittää toisten Engineerien rakennuksia. Tukihahmoluokkia tarvitaan usein vastamaan vihollisjoukkueen tukihahmoluokkien vaikutuksiin. Monen pelin lopputulos selviää yhden joukkueen Medicin Ylilatauksen ja toisen joukkueen Engineerin Vartiotykkipesäkkeen kilpailun myötä. Ylilataukset voivat myös olla elintärkeitä puolustettaessa vihollisen Ylilatauksia ja Kritzkriegejä vastaan. Tukihahmoluokkien tulee varoa vihollisen ryhmän 3 hahmoluokkien, Sniperin ja Spyn, hyökkäyksiä, koska he ovat usein näiden vihollisten tärkeimpiä kohteita. Ryhmien 1 ja 3 apu on usein tarpeellista elossa pysymisessä. Lopuksi tukihahmoluokat voivat rikkoa vihollisjoukkueen selkärangan hyökätessä tai varmistaa onnistuneen kohteen puolustuksen hyvin toteutetun Ylilatauksen tai hyvään paikkaan asetetun Vartiotykin avulla. Joukkuekokoonpanon kannalta riippuvuus suuresta määrästä tukihahmoluokkia ei ole melkein koskaan hyvä idea. Vaikka he antavat hyvin voimakkaita tukikykyjä joukkueen käyttöön, Medicit ja Engineerit eivät itse ole tehokkaita taistelussa. Jokainen pelaaja joka pelaa tukihahmoluokkaa, ei pelaa hahmoluokkaa, joka voi taistella vihollisia vastaan, mikä lisää ryhmien 1 ja 3 joukkuetovereiden taakkaa. Suuri määrä Engineerejä tai Medicejä voi olla vihollisen Sniperien ja Spyiden — joiden kyvyt ovat varsin tehokkaat tukihahmoluokkia vastaan — unelma. Tukihahmoluokkien voima on heidän kykynsä auttaa suurta määrää joukkuetovereita helposti. On viisasta, ettei liian moni paikka joukkuessa ole omistettu tuelle.

Ryhmä 3 - Salamurhaajat

Spy ja Sniper: salamurhaajat.
 • Luonteenpiirteet: Vaikka molemmilla hahmoluokilla on vähän Terveyttä (125-150) ja tavanomainen nopeus, heidän selkein yhteinen ominaisuutensa on tappaa mikä tahansa vastustaja yhdellä osumalla. Molemmat luottavat hyvään asemointiin, taitavaan strategiaan ja kärsivällisyyteen saadakseen tapponsa. Vaikka ryhmän 3 hahmoluokkien onnistuminen mitataankin tiettyyn mittaan saakka tapoissa ennen kuolemaa, kenet he tappavat on usein tärkeämpää kuin kuinka monta. Spy, joka paljastaa sijaintinsa ja uhraa henkensä puukottaaseen vihollisen Soldierin on arvoltaan kyseenalainen, mutta sellainen joka tappaa vihollisen Medicin jolla on täysi Ylilataus voi olla pelin lopputuloksen muuttava ja helposti Spyn kuoleman arvoinen. Sniper ja Spy välttävät etulinjoja matalan terveytensä vuoksi ja toimivat sen sijaan linjojen takana (Sniper oman joukkueensa ja Spy vihollistensa). Molemmat hahmoluokat ovat myös muita hahmoluokkia parempia joukkuetovereidensa takana piilottelevien vastustajien, kuten Medicien, tappamisessa.
 • Vahvuudet: Vaikka he ovat hankalia hallita, he ovat hyvin tappavia hahmoluokkia. Sekä Spy että Sniper voivat olla hyödyllisiä joukkueelle häiriötekijöinä. Spyn tapauksessa tamä on vieläkin yleisempää, sillä hän voi hyödyntää käynnissä olevan taistelun kaaosta selkäänpuukottaakseen vihollisia tulematta huomatuksi juuri ollenkaan ja kun vihollinen lopulta huomaa, heidän käyttämänsä aika sinua etsiessään auttaa joukkuettasi epäsuorasti. Sniperin tärkein vahvuus on hänen kykynsä tappaa vihollisia pitkän matkan päästä, mikä tarkoittaa että hän voi 'hallita' avoimia alueita, sillä hitaammin liikkuvien vihollisten kuten Soldierin ja Heavyn täytyy välttää sellaisia tilanteita. Molempien hahmoluokkien tulisi asettaa kohteensa tärkeysjärjestykseen: Medicin, jolla on Ylilataus, ampuminen tai selkäänpuukottaminen on hyödyllisempää joukkueellesi kuin satunnaisten, strategisesti merkityksettömien vihollisten tappaminen.
 • Heikkoudet: Näiden kahden hahmoluokan epäsuoran taistelemisluonteen tasapainottamiseksi heillä on vähän Terveyttä (125 HP). Lisäksi he eivät ole erityisen sopivia suoriin kohtaamisiin, sillä heidän aseensa eivät ole erityisen vahvoja lähitaistelussa. Sniperin mielenkiintoisin kohta on, että kun hän on zoomattuna, hän ei näe ympäristöään, mikä vuorostaan voi olla vaarallista sillä Spyt usein valitsevat Snipereita kohteikseen luonnollisesti. Spyn ominainen heikkous on, että kun hän on verhoutunut, hänen ei tule törmätä vihollisiin (mikä paljastaisi hänen sijaintinsa) tai ottaa vahinkoa. Verhoutumista ei myöskään tulisi poistaa, missä se voitaisiin nähdä, sillä se jättää Spyn avuttomaksi hetkeksi ja tekee hänestä helpon maalin. On myös hyvä pitää mielessä, ettei salamurhaaja, kuten tukihahmoluokka, ole aina paras hahmoluokka. On parasta olla pelaamatta Sniperina ja/tai Spyna, jos heitä on joukkueessasi liikaa. Jos vihollisesta tulee liian vainoharhainen, älä jatka Spyna pelaamista, koska siitä ei ainoastaan tule vaikeampaa, vaan se ei myöskään auta joukkuettasi yhtään, sillä voisit pelata jotain toista hahmoluokkaa odottaessasi tilanteen rauhoittumista.
 • Rooli Joukkueessa: Tärkeiden viholliskohteiden tarkkuuseliminointi. Nämä kohteet voivat olla hyvin taitavia pelaajia, joiden kanssa joukkueellasi on vaikeuksia, kestäviä kohteita kuten Heavyt, tai korkea-arvoisia kohteita kuten Medicit ja Engineerit. Salamurhaajahahmoluokat ovat arvokkaimmillaan vastatessaan ryhmän 2 tukihahmoluokkien vaikutuksiin. Pääosumat ja selkäänpuukotukset voivat iskeytyä suoraan Medicien parannuksen ja yliparannuksen läpi ja eliminoida Tykkitorniensa takana piilottelevia Engineerejä. Varsinkin Spy on suunniteltu kyvyllä tehdä Engineerit ja heidän rakennuksensa toimintakyvyttömiksi ja tuhota ne. Tukihahmoluokat myös yrittävät pysyä elossa hinnalla millä hyvänsä kasvattaakseen voimiaan ja tarjotakseen joukkueelleen jatkuvaa hyötyä. Kuolema on paljon kovempi takaisku Engineereille ja Mediceille kuin muille hahmoluokille, ja ryhmän 3 salamurhaajat ovat joskus ainoat hahmoluokat, jotka pystyvät tappamaan heidät jopa silloin, kun heidän ympärillään on huomattavat puolustukset. Sniper ja Spy myös tapaavat olla napit vastakkain vihollisjoukkueessa olevien virkatoveriensa kanssa johtuen siitä, missä ja miten he taistelevat. Kyky poimia tärkeitä kohteita voi rikkoa pattitilanteita, ja Sniperien sekä Spyiden psykologinen vaikutus voi rikkoa vihollisten keskittymistä ja saada heidät vastahakoisiksi hyökkäämään. Varsinkin Spyiden kyky hyökätä vihollisten kimppuun alueilla, joissa he odottavat olevansa turvassa, voi vaikuttaa vihollisen puolustuksiin valtavasti. Jos joukkueella on erittäin tehokkaita Snipereita ja Spyita, joista ei välitetä, he voivat helposti ottaa pelin haltuunsa. On kuitenkin useita hyviä syitä siihen, miksi liian monen Sniperin ja Spyn oleminen joukkueessa on huono idea. Sniperit ja Spyt työskentelevät "linjojen takana" tai matkan päästä ja ovat riippuvaisia siitä, etteivät ole vihollisen välitön kohde tappaakseen häirittyjä vihollisia, jotka eivät odota heitä. Liian harvan yleisen taisteluhahmoluokan omaaminen kuitenkin tarkoittaa, että vihollinen ei ole yhtä kiireinen ja valmiimpi keskittymään Sniperien ja Spyiden eliminointiin. Sen lisäksi usean Spyn ollessa samassa joukkueessa, he eivät ole yhtä tehokkaita vihollisen huomatessa heidän määränsä. Yksi Spy, jolla yhä on yllätyksen antama etu on paljon tehokkaampi kuin useampi, jotka löydetään ja tapetaan jatkuvasti. Jos pelaat Spyna tai Sniperina ja sinulla ei ole erityisen hyvä päivä, se ei ehkä ole omaa syytäsi. Se voi olla joukkueesi kokoonpanon vika.

Hahmoluokkien Ominaiset Strategiat

Katso alla.

Joukkuetaktiikat

Team Fortress 2:ssa on strategioita, jotka useimpien pelaajien tulisi oppia ja ymmärtää auttaakseen joukkuettaan voiton saavuttamisessa. Näiden käyttö taistelussa voi antaa joukkueellesi edun ottelussa.

Etsi vaihtoehtoisia reittejä ja käytä niitä päästäksesi vihollisen taakse, mutta pidä mielessäsi miten paljon aikaa tämä vie. Älä käytä samaa reittiä liian usein välttääksesi arvattavaksi tulemista, sillä vihollinen oppii virheistään nopeasti ja osaa odottaa strategiaasi.
Odota kulmien takana ja yllätä vihollisesi.Joukkueesi voi odotaa kulmien takana ja väijyttää ohikulkevia vihollisia puolustavana tai hyökkäävänä taktiikkana.
Kommunikoi potilaasi kanssa. Yritä olla haaskaamatta Ylilataustasi, mutta muista, että on parempi käyttää latauksesi ja selvitä, kuin kuolla täyden latauksen kanssa. Suunnittele etukäteen, mitä aiot tehdä Yliladattuna.

Tuli-isku

 • Yhteenveto: Hyökkäys, jossa käytetään paljon Tykistöhahmoluokkien räjähteitä tien raivaamiseksi muulle joukkueelle.
 • Yksityiskohdat: Demomanit ja Soldierit laukovat alueelle räjähteitä tehdäkseen siitä ei-kenekään-maata saadakseen vihollisen menettämään alueita. Tavallisesti Lähitaistelijat seuraavat tuli-iskua liikkumalla raivatulle alueelle ja valtaamalla sen. Demomanit ja Soldierit levittäytyvät alueelle varmistaakseen, että kaikki siitä on raivattu.

Ylilataushyökkäys

 • Yhteenveto: Sarja Ylilatauksia, joilla tyhjennetään alue.
 • Yksityiskohdat: Kaksi tai useampi Medic valmistavat erilliset Ylilataukset. Ensimmäinen Medic aktivoi latauksensa ja siirtyy alueelle; 9 sekunnin kuluttua toinen Medic seuraa perässä. Jos tilanne kääntyy huonompaan suuntaan, toinen Medic seuraa välittömästi ja hyödyntää ensimmäisen Yliladatun parin luomaa häiriötä. Toinen Medic liikkuu syvemmälle vihollisen alueelle ennen kuin aktivoi latauksensa. Ensimmäisestä Ylilataajasta sopiminen on tärkeää.

Miinakenttä

 • Yhteenveto: Demomanien avoimelle alueelle asettama joukko tahmapommeja.
 • Yksityiskohdat: Useampi Demoman levittää avoimelle alueelle tahmapommimaton vuorollaan. Kun hyökkääjät liikkuvat sen yli, he räjäyttävät jokaisen ryhmän tahmapommeja tärkeissä kohdissa tappaakseen useita hyökkäysaaltoja. On tärkeää, että toiset Demomanit odottavat, kunnes edellinen sarja on räjäytetty ennen seuraavan räjäyttämistä. Skottilaisen vastarinnan käyttö tekee tästä strategiasta tehokkaamman, helpomman suorittaa, ja vähentää tarvetta usealle Demomanille jonkin verran, sillä yhdellä Demomanilla voi olla jopa 14 tahmapommia ja hän voi valita, mitkä räjäyttää.

Koordinoitu Tyhjennys

 • Yhteenveto: Vartiotykkiasemien tyhjentäminen Spyiden toimesta, jotta hänen joukkuetoverinsa voivat hyökätä.
 • Yksityiskohdat: Ryhmä Spyita sopii yhdessä Vartiotykkiasemien tyhjentämisestä ennen hyökkäystä, mikä antaa joukkuetovereiden turvallisesti hyökätä toimintakyvyttömien Vartiotykkien ja Engineerien kimppuun. Spyt ilmoittavat, kun ovat tyhjentämässä Vartiotykkiä, jotta hyökkäys voi alkaa välittömästi. He jatkavat tyhjentämistä antaakseen joukkuetovereidensa huolehtia Engineereistä ensin. Vaithoehtoisesti he voivat tappaa Engineerit kun he ovat hyökkäyksen häiritsemiä.

Medicien Houkuttelu

 • Yhteenveto: Kun Spy potilaaksi naamioituneena houkuttelee Medicejä väijytyksiin.
 • Yksityiskohdat: Vihollisen Medicin tappamista yrittämisen sijaan Spy naamioituu vihollisen hyökkäyshahmoluokaksi. Hän yrittää houkutella pahaa-aavistamattoman Medicin väijytykseen. Luullen sinua joukkuetoverikseen Medic saattaa seurata sinua joukkueesi tukikohtaan antaen joukkueesi yllättää hänet Vartiotykillä tai ryhmässä. Muista, että Spyt näyttävät vähemmän epäilyttäviltä, kun he näyttävät auttavansa joukkuetta.

Rynnäkkö

Pääartikkeli: Rush/fi
 • Yhteenveto: Kaikki pelaajat valitsevat saman hahmoluokan musertaakseen vihollisen.
 • Yksityiskohdat: Kaikki pelaajat valitsevat vain yhden hahmoluokan tai yhden hahmoluokan enemmistön. Hahmoluokka riippuu tavallisesti tilanteesta. Esimerkiksi Scoutrynnäkkö antaa joukkueesi saavuttaa ja vallata ensimmäisen pisteen hyvin nopeasti, toivottavasti ennen kuin koko vihollisjoukkue saapuu.

Taktinen Suunta

Juna

 • Yhteenveto: Suuri määrä Heavyjä, jotka tuhoava vihollisensa valtaisalla tulivoimallaan ja Terveydellään.
 • Yksityiskohdat: "Heavyjuna" on käytännöllinen monissa pelimuodoissa ja erityisesti niissä, joissa on valtauspisteitä, koska tämä antaa heidän vallata valtauspisteitä helposti ja tulittaa valtavasti omien valtauspisteidensä puolustamiseksi.

Ranskalainen Liitos

 • Yhteenveto: Kaksi Spyta jotka kävelevät yhdessä välttääkseen vihollisen epäilyksiä.
 • Yksityiskohdat: Tämä on erityisen hyödyllistä Kärryä työntävän vihollisryhmän raivaamiseksi Pommilastikartoilla, tai epäilevän joukkueen, joka olettaa, että olette tulossa vihollisten suunnalta, tappamisessa, tai Vartiotykkipesäkkeen raivaamisessa. Koska kaksi (näennäistä) joukkuetoveria kulkee yhdessä, vihollisen on vähemmän kannattavaa ampua teitä toistuvasti tarkistaakseen, ettette ole Spyita.

Katso Myös