Strategii ale Echipelor

From Team Fortress Wiki
Jump to: navigation, search
Team strategy image.png
That was an amazing killing spree... by the other team!
Soldatul legat de o strategie slabă a propriei echipe

In Team Fortress 2, este dificil să învingi când fiecare joacă pentru sine și în principiu imposibil când joci de unul singur. Conlucrând cu celelalte clase din echipă este un aspect important pentru succes. Acest articol a fost creat pentru a ajuta atât pe tine cât și pe cei din echipa ta cu strategii ca echipă. Pentru un ghid de îmbunătățire a propriului joc vezi Strategii. Pentru strategii specifice fiecărei hărți vezi fiecare pagină în parte.

Strategii generale

Comunicare

Datorită lipsei unei mini-hărți și Team Fortress fiind un joc bazat pe clase, comunicarea si cooperarea sunt elemente cheie necesare victoriei. Coordonarea dintre coechipieri și un echilibru de clase vor conduce în mod sigur la victorie. Se poate spune chiar că o comunicare bună este mai importantă decât priceperea individuală. Folosind de exemplu oricare dintre cele două metode de comunicare din joc, text și voce, o echipă cu o sincronizare și comunicare bune pot învinge jucători mai pricepuți lipsiți de acestea. Cooperarea si comunicarea sunt în special preferate la nivel competițional.

Comenzile vocale și mesajele text sunt foarte folositoare în comunicare, însă, locația jucătorului sau distanța dintre coechipieri poate face ca unele sunete sau comenzi să nu fie auzite de anumiți coechipieri și se poate chiar ca unii să nu fie atenți la chat, așadar, un microfon poate fi un mod mai util de comunicare. De exemplu, informații vitale cum ar fi locația sau degizarea unui Spion inamic, amplasarea unei turete, a unei capcane cu mine sau sincronizarea unui atac cu ÜberCharge, inamic sau nu, nu pot fi communicate la fel de ușor.

De menționat totuși este și că unele servere folosesc modul Alltalk care face ca o convorbire cu ajutorul unui microfon sa fie auzită de toți jucătorii de pe server, inclusive de cei din cealaltă echipă. In cazuri de acest gen este mai folositor chatul din moment ce informații vitale ca cele de mai sus pot fi auzite si contracarate de cei din echipa adversă. AllTalk este in general folosit pe servere publice, pe care se joacă mai mult pentru interacțiuni sociale, indifferent de echipe, și nu neaparat competitiv.

Compoziția echipelor

Team Fortress 2 este un joc bazat pe echipe în care coechipierii trebuie să coopereze și să se coordoneze pentru a învinge. Cele 9 clase au fiecare atât avantaje și dezavantaje cât și propriul lor stil de joc, bazat pe folosirea avantajelor și minimalizarea dezavantajelor. Totuși, este imposibil ca un jucător, indifferent de abilitate, să compenseze în totalitate dezavantajele unei clase. Un jucător poate fi mai puțin priceput decât un altul, însă poate totuși câștiga în fața celuilalt folosindu-se de avantajele și dezavantajele celor doua clase (cum ar fi un Pyro mai puțin priceput în fața unui spion mai priceput). Asta face alegerea clasei un pas foarte însemnat, ca și cunoașterea diferitelor clase, făcând totodată cooperarea foarte importantă. O greșeală făcută de mulți jucători noi este să joace Team Fortress 2 fără să ia în considerare echipa și să-și aleagă clasa doar în funcție de preferințele personale luând în considerare doar duelurile 1 la 1. Însa, majoritatea luptelor se dau între grupe de jucători cu diferite clase. Așadar, pentru a putea învinge jucătorul trebuie să se gandească întâi la echipă. Aceasta include a băga de seamă clasele alese de ceilalți jucători, inclusive de cei din echipa adversă, lucru denumit compoziția echipelor. De multe ori se poate obține un avantaj având jucători care joaca clase ca o contră a celor ai echipei adverse (de exemplu, folosirea Demoman/roilor și a Medic/roilor pentru a învinge o echipă cu mulți Ingineri și astfel prea multe Turete). Totuși, este foarte important sa nu se exagereze (de exemplu o echipă are problem cu prea mulți Spioni inamici, și astfel prea mulți jucători își aleg Pyro/ro, ducând la crearea unei alte vulnerabilități). Este o idee bună verificarea din când în când a tabelei de scor pentru a tine sub observație clasele ce compun echipa și a ajusta in mod corespunzător atât a celorlalți jucători cât și clasa personală.

Antrenament

Este important să știi să joci cu mai multe clase, nu doar cu una. Cunoaște clasele, avantajele și dezavantajele lor, ca să știi când și ce clasă să alegi. Este de asemenea important să știi ce rol îndeplinește fiecare clasă, de exemplu rugându-ți coechipierii Ingineri să se schimbe în Medic/roi pentru a pune presiune și a captura Inteligența nu ar fi o idee bună, fiind necesare atât apărarea cât și atacul într-o astfel de hartă. În general este o idee mai bună să te schimbi tu în Medic/ro în loc sa rogi pe altcineva să o facă, desigur în cazul în care nu îndeplinești deja un rol vital.

Pe de altă parte, îndercând să fii un expert cu toate clasele este totuși o idee proastă sau cel puțin până nu ai măcar un an de experiență de joc. Nu este numai greu de realizar, dar jucând cu o clasă cu care nu te pricepi poate face mai mult rău decât bine echipei. Este mai util echipei să fii un specialist cu 2 sau 3 clase, și să fii "destul de bun" cu încă una, două sau alte 3 clase, decât să fii mediocru cu toate dar bun cu niciuna.

Încearcă să afli ce strategie se potrivește stilului tău de joc și să-ți îmbunătățești abilitățile cu clasele care se potrivesc. Nu toți sunt potriviți ca Spioni sau cu o mână destul de stabilă pentru a fi Sniper/ro de exemplu. Unii jucători pot descoperi că sunt mai potriviți în spate ca suport, alții ca se descurcă eliminând inamicii din depărtare, iar alții în luptele de aproape. Află ce ți se potrivește și cum să-ți îmbunătățești abilitățile. Cel mai mult antrenament ar trebui totuși făcut cu clasele cu care joci acceptabil dar nu foarte bine. Dacă descoperi că pur și simplu nu te pricepi cu o clasă cel mai bine ar fi să renunți la ea temporar și să te antrenezi cu clasele cu care te pricepi oarecum.

Clasele

Inima jocului Team Fortress 2'sunt cele 9 clase și cum interacționează atât cu coechipierii cât și cu cei din echipa adversă. Chiar și dacă joci doar cu una sau două în mod regulat, este încă destul de important să cunoști rolurile celorlalte clase. Fiecare clasă are propriile sale atribute care-I determină avantajele și dezavantajele: viața, viteza, armele, și celelate abilități cum ar fi regenerarea sau abilitatea de a efectua Double Jump/ro. Această secțiune grupează clasele și atrage atenția asupra modului in care acestea cooperează pentru a beneficia echipa ca întreg și nu individual. NOTĂ: următoarea grupare este diferită de cea"oficială" definită de Valve, și are ca scop să atragă atenția asupra similarităților strategiilor și a stilurilor de joc și nu asuprea unei "teme" precise.

Grupa 1 – Luptele în general

 • Caracteristici: Toți membrii acestui grup au putere superioară de foc, de supraviețuire, de manevrabilitate sau în unele cazuri de toate trei. Toți cu excepția Scoutului au viață cuprinse între valori de 175-300 fara overheal, și vor primi de multe ori ÜberCharge datorită armelor lor primare care au rată de foc sau de distrugere mare sau a simplei lor prezență pe câmpul de luptă. O altă caracteristică a acestui grup este că majoritatea abilităților din joc cu vreun fel de efect negativ asupra mobilității inamicilor se află aici: Natascha/ro, Force-A-Nature/ro, Shortstop/ro, Sandman/ro, "jonglând adversarii" cu rachete,grenade, mine, și al focului secundar al armei unui Pyro, Compression Blast cunoscut și ca Airblast. Toate abilitățile din joc care permit îmbunătățirea mobilității sunt de asemea găsite aici (cu excepția Teleportoarelor) . Toate aceste 5 clase sunt gata de luptă din momentul în care intră în joc fără avea nevoie de vreo poziționare sau timp speciale.
 • Rolul în echipă: Sunt majoritari în multe echipe și constituie primul val în luptă directă. Membrii acestei grupe sunt cei care sunt în principal responsabili cu avansarea și capturarea obiectivelor și ar trebui jucați cu atâta agresivitate cu cât este permisă de împrejurare. Succesul lor este calculat ca fiind distrugerile si victimele făcute pe viață. Membrii acestui grup sunt considerați ca fiind capabili să se descurce în lupte 1 la 1 și astfel o echipă alcătuită numai din clase din Grupa 1 nu are dezavantaje majore și se pot descurca onorabil pe perioade scurte, însă pentru a învinge o defensivă și a rezista întro luptă mai lungă ajutorul din partea grupelor 2 si 3 este necesar. Unul din obiectivele principale ale celor din această grupă este de a-i proteja pe ceilalți din grupele 2 și 3, în special pe cei cu rol de suport. Medicii și Inginerii trebuie să supravietuiască pentru a putea ajuta echipa și astfel au nevoie de protecție împotriva celor din Grupele 1 și 3 ale echipei adverse care-i vor alege ca ținte în mod specific. Construcțiile sunt construite și menținute de Ingineri dar ajută întreaga echipă și astfel ar trebui considerate "proprietate publică" și păzite de toți. Pentru a ajuta și mai mult clasele de suport este important ca obiectele de Viață și Gloanțe să fie lăsate lor.

Artilerie

Soldatul și Demolatorul, artileria echipei.
 • Puncte Forte: Ambele clase au potential mare de distrugere, rază, rezistență, mobilitate, și au arme similare. Aruncatoarele de rachete, de grenade și de mine au putere de distrugere mare care pot răni mai mulți inamici deodată. De asemenea acestea și în principal Aruncatorul de Grenade au abilitatea de a produce pagube fără a avea nevoie de câmp vizual direct cu ținta. Aceștia excelează și la distrugerea clădirilor Inginerilor. Aceștia mai pot face sărituri pentru a ajunge în locuri în care în mod normal nu ar putea, de a surprinde echipa adversă sau chiar de a se refugia în schimbul unei părți din viață.
 • Slăbiciuni: În timp ce clasele din această grupă nu au slăbiciuni pronunțate, armele lor au anumite dezavantaje. Soldatul și Demoman se pot răni sau omorî ușor în luptele la apropiere. Cel mai important este însă muniția limitate din încărcătoarele Aruncătoarelor și timpul necesar reîncărcării acestora. Cum să te descurci cu reîncărcarea acestora este foarte important – fiind prea costisitor nu e o idee prea bună. Nevoia de a reîncărca face rezistarea în fața mai multor inamici foarte grea fără ajutorul claselor de tip Suport. De reținut este și un alt aspect important și anume viteza de deplasare a proiectilelor care pot fi destul de ușor de ferit la distanță medie sau mare de inamicii cu o oarecare pricepere și abilitate indiferent cât de bine au fost trase.
 • Rolul în Echipă: Cauzând distrugere la distanță medie, forțând inamicii să părăsească zonele lor sigure cum ar fi Turetele, și “pedepsind” inamicii strânși la un loc; aceste clase sunt deseori acuzate ca fiind "dezechilibrate". Distrugerea cu preponderență este totuși rolul lor, și neefectuând destulă poate lăsa mână liberă echipei adverse. În afară de acestea, Soldații și Demoman sunt de temut datorită lipsei de slăbiciuni de exploatat.

Luptă la apropiere

 • Caracteristici: Deși aparțin și grupei 1, clasele din aceasta grupă se deosebesc în anumite aspecte. Mai specific, acestea au atât avantaje cât și dezavantaje mai pronunțate, roluri specializate, cum ar fi apărarea împotriva spionilor sau capturarea de puncte strategice. Heavy are cel mai mare coeficient de viață însă mobilitatea sa mai ales în timp ce trage de exemplu este extrem de redusă; Pyro îsi arată valoarea în lupta la apropiere sau când ia prin surprindere, dar are potențial destul de mic la distanță medie sau mare și nu prezintă un pericol prea mare fără elementul surpriză. Scoutul din contră este cea mai rapidă și agilă clasă din joc dar are cel mai redus coeficient de viață din Grupa 1. Toate aceste 3 clase au potențial foarte mare de distrugere susținută dar pentru a-și putea atinge scopul trebuie să 1) fie aproape de țintă sau, 2) ținta lor să fie în câmpul vizual. Acest lucru înseamna că pot fi omorâți la fel de ușor cum o pot face și ei la rândul lor, de multe ori fiind nevoiți sa utilizeze abilități specifice clasei pentru a supraviețui. Pentru Pyro, acest lucru înseamnă să se folosească de ambuscade sau de elementul supriză, pentru Scout să se folosească de agilitate să evite problemele, și pentru Heavy să se bazeze de cei din Grupa 2 pentru a-l vindeca și pentru transport. Fiind nevoiți să aibă țintele în câmpul vizual înseamnă că sunt mult mai slabi în ceea ce privește de exemplu Turetele față de clasele cu rol de artilerie. Pyro este cea mai eficientă clasă în ceea ce privește căutarea spionilor dintre toți, fiind capabili să găsească Spionii atât nedeghizați cât și deghizați. Pyro și Heavy sunt unici în ceea ce privește armele lor principale, Aruncătorul de Flăcări și Minigun/ro, având posibilitatea să tragă toată muniția fără nevoia de a reîncărca. Acest lucru face ca ajutorul lor să fie indispensabil în luptele susținute în care inamicii atacă în mod constant. Din același motiv sunt foarte apreciați și căutați pentru Übercharge, fiind capabili să se folosească de acesta la maxim.
 • Rolul în Echipă: Această grupare de clase este cea mai ușor de înăbușit cu ajutorul Turetelor. Echipele care se bazează prea mult pe clasele din această grupă deseori au probleme încercând să învingă o echipă care se apără temeinic sau în adâncime; însă odată ce Turetele inamice au fost doborâte, aceștia pot intra lejer. Această grupa cooperează bine cu clasele tip suport – Pyro cooperează bine cu Inginerii și atât Pyro cât și Heavy conlucrează bine cu Medicii. Această grupă se descurcă destul de bine și cu punerea presiunii pe cei care nu au destule clase din Grupa 2, clase care să-i vindece sau să construiască Turete pentru a restricționa avansarea echiper adverse. Fără destulă putere de vindecare, focul poate cauza distrugeri foarte mari prin simpla ardere, și cum nici gloanțele de Heavy sau Scout nu sunt ușor de evitat, se poate ajunge destul de rapid la înfrângere. Nu în cele din urmă, aceste clase se descurcă destul de bine și cu obiectivele hărților. Cei de tip Heavy au destulă rezistență să poată apăra Inteligența căzută, Punctele de Capturat, și Vagoanele și să suprime inamicul. Pyro au abilitatea unică de a folosi Airblast pentru a împinge inamicii de la obiective. În cele din urmă Scoutul se poate folosi de agilitate, viteză și de bonusul de capturare pentru a realiza obiectivele mai repede decât celelalte clase.

Grupa 2 - Suport

 • Caractestici în Comun: De departe clasele cel mai bine orientate spre a ajuta echipa, Inginerul și Medicul sunt singurii care pot vindeca coechipierii, de multe ori simultan, eliminând în mare parte pierderile. Din acest simplu motiv, aproape orice echipă cu cel puțin un membru va beneficia foarte mult de prezența uneia dintre aceste două clase, totodată nevoia de clase din această grupă crește odată cu numărul membrilor din echipe. Le lipsește în mare parte abilitatea de a lupta pe cont propriu, având un coeficient de viață redus (125-150) cu mobilitate moderată și arme de rază nu foarte rea dar putere de distrugere mică, și astfel ar trebui să se concentreze mai degrabă pe rolul de suport pentru celelalte clase. Aceste abilități sunt însă foarte puternice, și având un impact major asupra jocului – Medicii și Inginerii sunt aici pentru mult mai mult decât viață și muniție pentru celelalte clase. Rolul de suport al Inginerului reiese din Clădirile acestora, în timp ce Medicii cu abilitatea de a supravindeca mai mulți coechipieri deodată, și binecunoscutul ÜberCharge/ro. Ambele clase au nevoie de timp pentru a-și putea utiliza abilitățile – atât Übercharge cât și Clădirile de ultimul nivel necesită o bună perioadă de timp pentru a-și atinge potențialul maxim, un minut sau mai mult. Întrun joc rapid ca Team Fortress 2, acest minut sau mai mult poate părea o eternitate. Multe tipuri de joc au un timp cunoscut ca Setup time/ro pentru a permite claselor de tip suport să poată contribui cu potențial maxim încă de la începutul rundei. Inginerii și Medicii pricepuți fac tot ce este posibil pentru a-și pregăti clădirile și ÜberCharge din timp. Timpul necesar de pregătire definesc modul în care aceștia supraviețuiesc și numărul de victime. Ambele clase ar trebui să se concentreze pe supraviețuire pentru a putea încărca ÜberCharge și a-și apăra Clădirile. O clasă de tip suport care moare întrun moment prost poate duce la înfrângere.
 • Rolul în Echipă: Ajutând cu vindecarea și cu resurse, și ca rezultat prevenind pierderile de vieți, permite coechipierilor să reziste în fața unui val inamic constant, sau chiar să puna presiune. Turetele și supravindecarea/invincibilitatea pot elimina o parte din pagube. Ajutorul este dat tuturor coechipierilor însă cei care beneficiază cel mai mult de acestea sunt Grupa 1 care se află față în față cu inamicii, și care deseori mor și trebuie să revină cât mai repede pe câmpul de luptă. De reținut este ca Medicii și Inginerii se pot ajuta și reciproc și ar trebui să o facă ori de câte ori este nevoie. De exemplu Medicii pot activa Übercharge pe pe coechipierii Medici cu Kritzkrieg/ro sau pe Inginerii aflați în pericol în timp ce repară, construiesc sau fac un upgrade Clădirilor proprii sau ale coechipierilor Ingineri. Clasele tip suport trebuie să fie atente la inamicii aparținând Grupei 3, Lunetiști și Spioni, din moment ce sunt ținte prioritare ale acestora. Suportul din partea celor din Grupele 1 și 3 este necesar. Nu în cele din urmă aceștia pot contracara un atac inamic sau să asigure o defensivă eficientă a unui obiectiv cu un Übercharge bine folosit sau buna amplasare a unei Turete. Vorbind despre compunerea unei echipe, a se baza prea mult pe clase de tip suport nu e mai niciodata o idee bună. Deși au abilități foarte utile, Medicii și Inginerii nu pot lupta prea bine, și oricine joacă o astfel de clasă nu poate răzbate, și astfel își pun o amprentă grea asupra celor care joaca cu clase din Grupele 1 și 3. De prea mulți Ingineri și Medici se poate spune că beneficiază Spionii și Lunetiștii din echipa adversă, care au abilități speciale împotriva claselor tip suport. Puterea claselor tip suport reiese din abilitatea de a ajuta un număr mare de coechipieri, și pentru a utiliza cât mai bine acest avantaj este necesar să nu se exagere cu numărul acestora.

Grupa 3 - Asasinarea

Asasinii: Spionul și Lunetistul.
 • Caracteristici: Deși ambii au un coeficient de viață scăzut (60-150) și mobilitate moderată, cel mai important punct comun al acestor două clase este abilitatea de a omorî orice clasă cu un singur foc, în mare parte indiferent de starea de sănătate a țintei. Ambii se bazează pe poziționare, acuratețe și răbdare pentru a-și elimina țintele. Spre deosebire de clasele din Grupa 1, Grupa 3 deși se poate spune că se bazează tot pe numărul de victime pe viață, este mult mai important pe “cine” omoară mai degrabă de “câți”. Un Spion care se dă de gol pentru a omorî un Soldat este de puțin ajutor – dar omorând un Medic cu Über pregătit poate merita un sacrificiu putând duce chiar la victorie. Atât Lunetiștii cât și Spionii ar trebui să stea în spate având un coeficient scăzut de viață, operând astfel din spatele liniilor – Lunetistul din spatele liniilor coechipierilor iar Spionul din spatele liniilor inamice. Ambele clase se descurcă de asemenea și cu cei care se acund în spatele liniilor inamice cum ar fi Medicii inamici.
 • Rolul în Echipă: Eliminarea țintelor prioritare. Acestea pot fi jucători pricepuți care pun probleme propriei echipe , sau clase rezistente cum ar fi Heavy, ba chiar Medicii și Inginerii inamici. Clasele de asasinare au ca principal scop eliminarea beneficiilor prezenței claselor din Grupul 2 inamice. Decapitarea și Înjunghierea pot trece cu vederea supravindecarea și pot elimina Inginerii care se ascund în spatele Turetelor. Spionul este în special capabil să omoare Inginerii inamici și să le distrugă Clădirile. Clasele tip suport se concentrează cât mai mult pe supraviețuirea în timp. Moartea este o problemă mai mare pentru Medici și Ingineri decât pentru alte clase, iar asasinii din Grupa 3 sunt de multe ori singurii capabili să-i omoare chiar și când se află în spatele propriei defensive. Lunetiștii și Spionii pot da nas în nas cu cei din Grupa 3 dar din echipa adversă pur și simplu datorită modului de joc. Posibilitatea de a doborî ținte cheie pot destabiliza egalitățile, și pot avea un efect psihologic important stricând concentrarea celor din echipa adversă și pe cât posibil dorința de a avansa. Posibilitatea Spionilor de a ataca inamicii în zone în care aceștia se cred în siguranță poate duce la pierderea unui punct defensiv. O echipă cu Lunetiști și Spioni pricepuți pot obține cu ușurință victoria. Totodată având prea mulți coechipieri care joacă cu astfel de clase este o idee proastă. Lunetiștii și Spionii luptă din “spatele liniilor” bazându-se pe elementul surpriză sau pe neatenția inamicilor. Neavând destui oameni în față pe câmpul de luptă pot lăsa mână liberă echipei adverse de a se ocupa de Lunetiști și Spioni. Nu numai atât, dar echipa adversă poate realiza cu ușurință că sunt mulți Spioni întro echipă. Un Spion cu elementul surpriză de partea sa e mult mai eficient decât mai mulți spioni lipsiți de acesta. Având o zi proastă ca Spion sau Lunetist poate să nu fie din vina ta. Poate să fie vorba doar de o compunere proastă a echipei.

Strategii Specifice Clasei

Vezi dedesubt.

Tactici cu Echipa

Acestea sunt strategii din Team Fortress 2 pe care majoritatea jucătorilor ar trebui să le știe și învețe pentru a-și putea conduce echipa la victorie. Folosindu-le pe câmpul de luptă poate conferi echipei un avantaj însemnat.

Găsește rute alternative și folosește-le pentru a ajunge în spatele liniilor inamice dar ține seama de timpul necesar pentru a le lua. Nu folosi prea des aceeași rută pentru a nu risca să devii prea ușor de prezis, inamicul putând astfel să te anticipeze.
Așteaptă după colț pentru a crea o ambuscadă. Echipa ta poate aștepta și folosi de o ambuscadă atât defensiv cât și cu scop ofensiv.
Comunică cu Propriul Medic. Încearcă să nu irosești un ÜberCharge, dar ține minte că este mai bine să-l folosești și să supraviețuiești decat să mori cu el încărcat. Plănuiește din timp ce o să faci cu Über.

Barajul

 • 'Descriere: Presiune și avansare făcută cu ajutorul explozivelor ale celor tip artilerie, creând o breșă pentru restul echipei.
 • Detalii: Demolatorul și Soldatul vor bombarda continuu o zonă pentru a o transforma întrun “deșert” pentru a permite o ușoară avansare a restului echipei. În mod normal după un astfel de atac intră in față cei care luptă la apropiere pentru a ține terenul câștigat. Demolatorii și Soldații pot ajuta în continuare în zona vizată prin a se asigura că este “curată”.

Avansare cu Über

 • Descriere: O serie de mai multe Ubercharge/ro folosite pentru a asigura o zonă.
 • Detalii: Doi sau mai mulți Medic/roi vor pregăti fiecare câte un ÜberCharge. Primul Medic activează și intră în zona vizată; după 9 secunde, al doilea Medic/ro îl urmează. Dacă se întâmplă ce-i mai rău, al doilea Medic va intra și se va folosi de jaosul creat de primul ÜberCharge. Al doilea Medic va avansa cât mai mult înainte de a activa propriul ÜberCharge. Stabilind cine va activa primul ÜberCharge este vital.

Câmp Minat

 • Descriere': O serie de mine amplasate de Demolatori.
 • Detalii: Mai mulți Demolatori vor amplasa mai multe mine pe un câmp deschis alternativ. Când atacatorii avansează, aceștia vor detona minele astfel încât să elimine mai multe valuri de inamici. Este foarte important ca Demolatorii să aștepte detonarea unui set precedent înaintea unuia nou. Folosind Rezistența Scoțiană face această strategie mai eficientă, mai ușor de aplicat, și poate chiar scădea numărul necesar de Demolatori datorită abilităților de a amplasa 14 mine și a le detona în mod selectiv.

”Secarea” Coordonată

 • Descriere: “Secarea” Turetelor pentru a permite atacarea lor de către coechipieri.
 • Detalii: Echipe de Spioni se vor coordona pentru a “seca” Turetele inamice chiar înainte de o ofensivă care va permite coechipierilor să atace Turetele blocate și Inginerii. Spionii vor comunica când au “secat” Turetele pentru a putea permite o ofensivă cât mai rapidă. Vor continua până când restul coechipierilor s-au “ocupat” de Inginerii din echipa adversă cât și de Clădirile acestora. De asemenea Spionii pot elimina Inginerii care sunt ocupați cu Clădirile lor și cu atacul în sine.

Momitul Medicului

 • Detalii: În loc să omoare un Medic inamic, Spionul se deghizează ca o clasă de asalt. Va încerca astfel să-l momească îmtro ambuscada creată de coechipieri. Crezând că-I este coechipier Medicul se poate să-l urmeze, permițând echipei tale să-l elimine cu o ambuscadă cu o Turetă sau un grup de coechipieri. De reținut că un Spion deghizat pare mai plauzibil când pare să ajute echipa adversă.

Rushing

Articol principal: Rush/ro
 • Descriere: Toți jucătorii aleg aceeași clasă pentru a-și domina inamicii.
 • Detalii: Toți jucătorii aleg aceeași clasă sau cel puțin o mare majoritate a acestora. Clasa aleasă depinde mult de situație. De exemplu, un rush cu Scout/ro permite echipei să ajungă și să captureze un punct foarte repede, și cu puțin noroc înainte ca cei din echipa adversă să ajungă.

Direcție Tactică

 • Descriere: În anumite hărți, echipa se poate să trebuiască să aleagă una din mai multe rute pe care s-o ia.

Trenul

 • Descriere: Un număr mare de Heavy care pot să învăluiască echipa adversă și să-i suprime prin coeficientele mari de viață și puterea mare de foc.
 • Detalii: Trenul este folosit mai ales în hărți cu puncte de control deoarece permite capturarea și păstrarea punctelor de control printrun baraj de rezistență și putere de foc.

Conexiunea Franceză

 • Descriere: Doi Spioni deghizați care merg împreună pentru a evita suspiciunea echipei adverse.
 • Detalii: Aceasta este foarte utilă în eliminarea unui grup de inamici împingând vagonul pe o hartă tip Payload, eliminarea unui grup care avansează, sau distrugerea unui punct defensiv cu Turete. Deoarece “par” a fi doar doi coechipieri mergând împreună, nelovindu-se unul de celălalt (un mod principal de a descoperi un Spion inamic), reduce șansele ca inamicii să verifice daca sunteți Spioni. Cu doi Spioni, de multe ori găsind unul, inamicii vor considera că au găsit singurul Spion din zonă și vor înceta să mai caute un altul. Totodată, dacă stai prea aproape de amicul tău, există posibilitatea să fii și tu descoperit. Lăsându-ți amicul baltă poate fi considerat lipsit de bun-simț, o pierdere este mai bună decât două.

Vezi de asemenea